h-son.se

Hitta en bilförsäkring

Att hitta rätt bilförsäkring kan vara en avgörande faktor i din ekonomi och trygghet på vägen. Här går vi igenom olika typer av bilförsäkringar och ger tips på hur du kan jämföra och hitta den bästa försäkringen för just din bil.

Olika typer

Att välja rätt bilförsäkring kan vara en utmanande uppgift med tanke på de många alternativ som finns tillgängliga. Olika fordon och förare har unika behov, vilket har lett till att försäkringsbolagen erbjuder en rad olika försäkringstyper. Här går vi igenom de tre mest grundläggande typerna:

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är den grundläggande försäkring som är lagstadgad för alla motorfordon i trafik i många länder, inklusive Sverige. Den täcker skador som föraren kan orsaka på andra personer eller deras egendom i en olycka. Däremot täcker den inte skador på förarens eget fordon eller stöld.

Halvförsäkring

Halvförsäkring täcker vanligtvis skador på andra fordon vid en olycka där du är vållande, samt vissa skador på din egna bil som stöld, brand och glas. Den omfattar dock inte kollisionsskador på din egna bil vid en trafikolycka.

Helförsäkring

Helförsäkring ger ett mer omfattande skydd än halvförsäkring. Den inkluderar allt som ingår i halvförsäkringen men täcker dessutom skador på din egna bil vid kollision, oavsett om du är vållande eller ej.

Köpa bilförsäkring? Jämför här!

Innan du bestämmer dig, är det viktigt att jämföra de olika alternativen på marknaden. Här presenterar vi några av de ledande försäkringsbolagen och deras erbjudanden, så att du kan göra ett välgrundat val.

WaterCircles

Välj en bilförsäkring hos WaterCircles som bär miljöcertifikatet “Bra Miljöväl”. Oavsett om ditt behov ligger i en grundläggande halvförsäkring eller en omfattande helförsäkring, kan WaterCircles tillgodose dina önskemål. De har även “Superbil”-försäkringen, som ger dig det lilla extra för ökad trygghet. På deras hemsida får du mer ingående information och kan köpa bilförsäkring redan i dag.

 • Trafikförsäkring
 • Halvförsäkring
 • Superbil Halvförsäkring
 • Helförsäkring
 • Superbil Helförsäkring

Länsförsäkringar

Sedan 1845 har Länsförsäkringar tillhandahållit försäkringstjänster. Som ett omfattande försäkringsbolag erbjuder de diverse försäkringsalternativ. Vare sig du endast önskar den grundläggande trafikförsäkringen eller ett mer utvidgat skydd som inkluderar ersättning vid bilskador och support under trafikincidenter, kan Länsförsäkringar möta dina behov.

IF

IF har flera olika försäkringsalternativ. Dessa inkluderar en bas trafikförsäkring, trafikXtra, halv, hel samt deras mest omfattande alternativ, stor bil-försäkring. Det sista alternativet kommer med en unik tjänst vid namn VärdeXtra. Om din bil blir stulen eller totalförstörd, och uppfyller vissa specifikationer, kan du ersättas med en ny bil.

OKQ8

OKQ8 har en bilförsäkring som är pålitlig och enkel lösning för ditt bilskydd, framtagen av experter som förstår bilägares frustration när olyckor sker. Dessa individer besitter gedigen erfarenhet av väglivet. Med OKQ8s försäkring får du ett utmärkt försvar för din bil, oavsett om den är splitterny eller har många mil i bagaget.

Folksam

Många bilägare väljer försäkringslösningar från Folksam. I deras basförsäkring för trafik erbjuder de stöd i form av kristerapi, vilket innebär att om du upplever psykisk besvär efter en olycka kan du få upp till tio sessioner med en rekommenderad terapeut. Dessutom, i deras mest kompletta paket, Stor, får du tillgång till en ersättningsbil om din egna bil behöver servas.

Trygg Hansa

Med bilförsäkringen från Trygg Hansa får du en särskild tjänst där de hämtar och lämnar din bil hos verkstaden vid olyckstillfällen. Det är något unikt som endast Trygg Hansa erbjuder.

När du väljer halvförsäkring hos Trygg Hansa, kan du förvänta dig bland annat:

 • Ersättning vid stöld, inbrott, brand
 • Vagnskada
 • Drulleförsäkring
 • Du kan dessutom teckna ett par tilläggsförsäkringar för exempelvis hyrbil.

Vanliga frågor

Vad är bilförsäkring?

Det är ett skydd för bilägare mot ekonomiska förluster vid olyckor, skador eller stöld av fordonet. Den täcker kostnader som kan uppstå vid en incident. Olika försäkringsalternativ kan erbjuda olika omfattning av skydd.

Vad kostar det?

I genomsnitt kostar en bilförsäkring ca 4 000 kr om året, ca 300 kr i månaden. Priset varierar dock beroende på fordonets typ, ägarens ålder, körhistorik och var man bor. Ytterligare faktorer som försäkringens omfattning och självrisk kan också påverka kostnaden. Det är bäst att jämföra offerter från olika försäkringsbolag.

Vilken försäkring är bäst?

Den bästa bilförsäkringen är den som bäst motsvarar dina behov och budget. Vad som är bäst varierar från person till person beroende på fordonets värde, hur man använder bilen och personliga preferenser. Det rekommenderas att jämföra olika alternativ.

Kan man byta försäkring på bilen när som helst?

Ja, oftast, men det är viktigt att dubbelkolla vad som gäller, till exempel att det inte finns några avbrott i täckningen. Ibland kan det finnas avgifter för att avsluta i förtid.

När blir försäkringen billigare?

Den kan bli billigare när föraren får mer erfarenhet, undviker olyckor eller trafikböter och blir äldre. Rabatter kan också erbjudas för flera fordon, säkerhetsutrustning eller genom att kombinera olika försäkringstyper. Att jämföra priser regelbundet kan också leda till besparingar.

Hur byter man bilförsäkring?

Du behöver först be om en offert från ett annat försäkringsbolag. Efter att ha godkänt en ny policy, informera det nuvarande försäkringsbolaget om att du vill avsluta din befintliga policy. Se till att det inte finns några avbrott i täckningen under bytet.

Hur tar man reda på vilken försäkring man har?

Kolla igenom dina försäkringspapper, kontakta ditt försäkringsbolag direkt eller logga in på deras webbplats med dina personliga uppgifter. Ofta finns detaljerade upplysningar om policy och täckning på dessa dokument eller plattformar.

Vilka bilförsäkringar finns det?

Det finns flera typer, inklusive:

 • Trafikförsäkring (grundläggande skydd)
 • Halvförsäkring (täcker vissa skador och stöld)
 • Helförsäkring (omfattande skydd mot skador, stöld, och tredje parts ansvar).

Vilken man väljer beror på önskat skydd och budget.